Rynek wtórny
Rynek pierwotny
Rynek komercyjny
Projekty domów
Rodzaj nieruchomości
Rodzaj transakcji
Powierzchnia (m2)
Cena
Pokoje
Miejscowość lub region
Dzielnice i ulice
Okolice
MÓJ KRN


szukaj po słowie:

w dziale:



   

Urządzanie kuchni może być frajdą

Na początku czujemy ogromne podekscytowanie. Snujemy wizje, kreślimy plany, szukamy inspiracji. Gdy emocje zaczynają opadać, pojawiają się pierwsze pytania i wątpliwości. Uczucia te towarzyszą chyba każdemu, kto zabiera się za urządzanie kuchni. A przecież przedsięwzięcie to może być prawdziwą frajdą niezależnie od tego, czy jesteśmy na etapie projektowania, czy wykańczania pomieszczenia.

Pierwszym krokiem na drodze do wymarzonej kuchni jest proces planowania. Dlatego, przygotowując się do jej zakupu lub remontu, w pierwszej kolejności sprawdźmy, gdzie znajdują się przyłącza instalacji wodnej, gazowej oraz prądu. To właśnie od nich w dużym stopniu zależy rozmieszczenie kluczowych elementów kuchni, takich jak zlewozmywak czy szafki pod zabudowę sprzętu AGD. Zwróćmy też uwagę na wysokość parapetu i usytuowanie pionu wentylacyjnego, do którego trzeba będzie podłączyć rurę odprowadzającą powietrze z okapu. Jeżeli urządzamy kuchnię w „gotowym” pomieszczeniu lub planujemy jej remont, bardzo ważne będzie prawidłowe wykonanie pomiarów.

Dokładne zmierzenie powierzchni gwarantuje, że wszystko będzie do siebie pasować i właściwie funkcjonować - tłumaczy Robert Kowalski, kierownik Działu Mebli Kuchennych w IKEA Kraków. Pomiar odległości należy wykonywać zarówno w pionie - od podłogi do sufitu, jak i w poziomie – szerokość ścian. Konieczne jest uwzględnienie umiejscowienia i wymiarów drzwi, okien, grzejników, rur, wentylacji oraz innych kluczowych punktów kuchni, w tym gniazdek elektrycznych. Na rysunku warto zaznaczyć też powierzchnię potrzebną do otworzenia drzwi – podpowiada.

 


Trójkąt roboczy


Podczas planowania urządzania kuchni pamiętajmy o tym, że główne czynności będziemy wykonywać pomiędzy kuchenką, zlewozmywakiem i lodówką. Te trzy punkty i umowne linie pomiędzy nimi powinny tworzyć tzw. trójkąt roboczy.

Linia pomiędzy tymi punktami nie powinna przekraczać łącznie 6 metrów. Dobrze też, aby przestrzeń dzieląca poszczególne miejsca wynosiła co najmniej 90 cm – mówi Robert Kowalski. Płytę grzewczą usytuujmy w okolicach jednego z dwóch ostrych kątów trójkąta roboczego. Z kolei na przeciwległym powinna znaleźć się lodówka – dodaje.

Odpowiednie rozmieszczenie tych kluczowych elementów kuchni pozwoli wyodrębnić trzy podstawowe strefy: gotowania, zmywania i przechowywania. W pierwszej niezbędna będzie oczywiście kuchenka oraz piekarnik, ale centralne miejsce powinien zająć blat. Dobrze, jeżeli będzie mieć co najmniej 80 cm i znajdzie się pomiędzy kuchenką a zlewozmywakiem. Nie zapomnijmy też o miejscu na przechowywanie garnków. Strefa zmywania to przede wszystkim miejsce na zlew, suszarkę, zmywarkę, ale także na składowanie śmieci. Kosze do segregowania odpadów można umieścić np. pod zlewem na wysuwanej tacy lub piętrowo pod ścianą. Zwróćmy uwagę na to, aby pojemniki miały przykrywki, które zapobiegną wydostawaniu się nieprzyjemnych zapachów. W strefie przygotowywania, oprócz szafek na naczynia, akcesoria do gotowania i jedzenia oraz na produkty suche, powinna znaleźć się lodówka i zamrażalnik.

Jeszcze przed zakupem mebli warto zastanowić się, co będziemy przechowywać w poszczególnych szafkach i szufladach. Pomoże nam to zaplanować ich ilość i właściwe rozmieszczenie. Świetnym rozwiązaniem, zarówno pod względem estetycznym, jak i praktycznym, jest wybór sprzętu AGD do zabudowy - przekonuje Robert Kowalski. Pozwoli to na umieszczenie dodatkowych półek (np. nad lodówką) czy wykorzystanie przestrzeni pod piekarnikiem w formie szuflady do przechowywania blach do pieczenia – dodaje.

Układ kuchni

Dysponując prawidłowo wymierzonym projektem oraz podstawową wiedzą o optymalnym rozmieszczeniu kluczowych elementów kuchni, warto zastanowić się nad wyborem odpowiedniego dla nas układu pomieszczenia. Na niewielkich powierzchniach najlepiej sprawdzi się układ liniowy, w którym trójkąt pracy zredukowany jest do linii prostej wzdłuż jednej ściany lub układ liniowy z wyspą kuchenną. Jednak najbardziej naturalnym i najpopularniejszym zestawieniem jest układ L.

Jest to rozwiązanie idealne, jeżeli chcemy spożywać posiłki w kuchni. W części otwartej można ustawić stół lub wyspę. Taki układ sprawdzi się również w przypadku kuchni otwartych, połączonych z dużym pokojem – zaznacza Robert Kowalski.

Jeżeli dużo gotujemy, warto zastanowić się nad rozwiązaniem często wybieranym przez zawodowych kucharzy, czyli układem równoległym, który zapewnia przestrzeń do pracy i do przechowywania rzeczy po obu stronach pomieszczenia. Pamiętajmy jednak, aby pomiędzy przeciwległymi rzędami mebli było co najmniej 120 cm przerwy. Jest to odległość, która pozwoli na swobodne poruszanie się w obrębie trójkąta roboczego. W przypadku, gdy dysponujemy dużym pomieszczeniem, odpowiednim rozwiązaniem będzie kuchnia w kształcie litery „U”, który pozwala na przeznaczenie większej powierzchni na blaty. Cześć z nich może służyć do spożywania posiłków - wystarczy dostawić kilka pasujących do mebli stołków barowych. Jeżeli pomieszczenie jest naprawdę duże, warto upewnić się, że punkty trójkąta pracy nie są za bardzo od siebie oddalone.

Samodzielne planowanie kuchni

Przy planowaniu kuchni, warto skorzystać z profesjonalnego programu do projektowania, który pozwoli w prosty sposób samemu stworzyć trójwymiarową kuchnię. Taki projekt 3D można wydrukować ze wszystkimi wymiarami, zupełnie jak szkic architektoniczny, lub zapisać na serwerze. Istnieje też możliwość sprawdzenia, ile będą kosztować wszystkie wybrane elementy umeblowania, oraz wydrukowania ich pełnej listy.

Źródło: Open Media,  2013.11.27
ZAPISZ SIĘ DO BIULETYNU
W darmowym biuletynie KRN.pl co tydzień
otrzymasz najświeższe informacje.
Zobacz przykładowy biuletyn.

Bezpieczna łazienka
Artykuł
Bezpieczna łazienka